Hollande a Sarkozy si spolu pripomenuli koniec druhej svetovej vojny

08.05.2012 Celý región

Paríž 8. mája (TASR) - Odchádzajúci francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa dnes spolu s novozvoleným prezidentom Francoisom Hollandom zúčastnil na Elyzejských poliach v Paríži na slávnostnej ceremónii pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny.

Sarkozy položil veniec k soche generála Charlesa de Gaulla - bývalého francúzskeho prezidenta a veliteľa Slobodných francúzskych síl. Podal ruku predstaviteľom a hodnostárom francúzskej armády, vrátane de Gaullovho 90-ročného syna Philippa.

Obaja lídri - Sarkozy i Hollande -, odložiac bokom rozdielne názory, si spolu minútou ticha uctili obete druhej svetovej vojny pri hrobe neznámeho vojaka, kde horel symbolický oheň. Vidieť oboch politikov spolu bolo nezvyčajnou príležitosťou, napísala agentúra AP.

Po ceremónii Hollande novinárom povedal, že to bola dosť tvrdá kampaň a "pre krajinu bolo užitočné a prospešné vedieť, že je stále možné sa spojiť... okolo prezidenta, ktorý je stále pri moci, i novozvoleného pre ten istý cieľ - pre krajinu".

Socialista v nedeľňajších voľbách porazil Sarkozyho. Obaja lídri sa znovu stretnú 15. mája v Elyzejskom paláci, kde Hollande oficiálne prevezme prezidentský úrad.
 

Vyberte región